45ste Beneluxkampioenschappen 2016

Op 13 en 14 Augustus 2016 op de Grevelingen


Dit jaar werden de Beneluxkampioenschappen  voor de 45ste keer gehouden, de laatste vijftien jaren vanuit Scharendijke. Het evenement is en blijft in een aantal opzichten uniek te noemen.

Het evenement kenmerkt zich door het grote aantal enthousiaste jeugd-  en meer senioren zeilers in wedstrijdklassen die we helaas op de Kaag nog maar weinig aantreffen als: Flying Junior, Finn, Contender, Snipe en de  Laser. Verder waren er nog de Musto’s en RS500. Helaas waren er dit jaar, onder andere door een overvolle wedstrijdagenda, geen deelnemers uit de 470, Flying Dutchman, Solo, Europe en Vaurien. Ondanks dat waren er dit jaar toch nog 60 boten aan de start. Sommigen van de oudere deelnemers al voor de twintigste keer!


Jan Dijk en Eduard Hage onder de Belgische vlag.


In de organisatie van het evenement wordt sinds jaren door meerdere verenigingen nauw samengewerkt.

  • WV Scharendijke,

  • Royal Yacht Club van Belgie (RYCB)

  • " De Kaag”
    Dit jaar was "De Kaag" aan de beurt als “lead organiser”.


De kampioenschappen kennen een unieke sfeer onder andere door de prachtige locatie aan het Grevelingenmeer en de uitstekende haven- en kampeerfaciliteiten bij WSV Scharendijke.

WV Scharendijke

Kosten noch moeite werden bespaard door WV Scharendijke, in het bijzonder de zeer actieve jeugdcommissie, om het de zeilers ook buiten het wedstrijdzeilen naar de zin te maken. Zaterdagavond werd gefaciliteerd door de uitbater van het inpandige restaurant “Westenwind”, met een uitgebreide barbecue en op zondagochtend met een informeel ontbijt waarbij de voorzitter van Scharendijke Albert Heeris samen met de wedstrijdcommissaris Nick Hubers als meewerkend gastheren fungeerden.

De wedstrijden

baan 1: st-1-4-1-2-3-5-f1
baan 2: st-1-2-3-2-3-5-f1
alle boeien over bb

Zoals gebruikelijk lag de baan er weer perfect in en waren de weersomstandigheden op beide dagen bijzonder goed. Op zaterdag een lopend windje van 16- met uitschieters naar 22 knopen. Zondag was meer voor de lichtweerzeilers met gemiddeld 10 knopen wind. Op beide dagen konden 3 wedstrijden “back to back” worden gevaren. Anders dan op de Kaag wordt er gevaren op een ”op en neer” baan met een zogenaamde inner- en outer loop om de verschillende startgroepen te kunnen scheiden.

Er werd fanatiek maar vooral fair gestreden. Overtredingen van regels werden op het water opgelost en de jury hoefde niet in actie te komen.

Dit jaar was er helaas maar één Kaagboot ingeschreven en wel in de RS500 klasse de Blauwe Schuitboot met Victor Haaksman en Bram Hoonhout.

Een veld met voornamelijk Snipes


Flying Juniors

 


Winnaars na 6 wedstrijden met aftrek van het slechtste resultaat waren:
Contender:        Marcel Groen            BRM
Finn:                 Stefan Marechal            RZV
Flying Junior:     Rolf en Esther de Jong        RZV
Laser_R:           Peerke Kortekaas            WSVR
Musto:              Paul Dijkstra                KWS
RS500:             Anneke Kikkert            WSV Braassemmermeer
                        Floris Stapel
Snipe:              Manu Hens                RYCB
                       Maj Kristen Hansen Borgen

Als grootste klasse met 16 deelnemers wordt dit jaar de virtuele Schouwen Duivelandprijs te weten eeuwige roem en onafgebroken vermelding in de Sailing Instructies wederom toegekend aan de winnaars in de Snipe-klasse, dit jaar: Manu Hens en Maj Kristen Hansen Borgen.


De winnaars van de 2016 Benelux wedstrijden

Verder vermeldenswaardig is nog dat als gevolg van de fantastische ambiance nagenoeg het volledige deelnemersveld nog vol enthousiasme aanwezig was bij de prijsuitreikingceremonie. Hierbij gaf bijna iedereen te kennen volgend jaar te zullen terugkomen en als ware ambassadeurs te zullen lobbyen om ook de 2017-editie van dit evenement weer tot een groot succes te maken. Dus Kaagzeilers, schrijf volgend jaar in voor een unieke ervaring op de Grevelingen!

De toekomst
Ondanks de prachtige wedstrijden dit jaar is de toekomst niet geheel zonder zorg. De dalende trend in het aantal deelnemers zal doorbroken moeten worden om het evenement toekomstbestendig te houden. Zoals hierboven al te lezen zal dit niet aan de deelnemers van de 2016-editie liggen!

Ook wij als organisatoren zullen voor de toekomst ons best moeten doen om de terugkeer van de dit jaar ontbrekende klassen ongedaan te maken, of beter nog, te streven naar verdere uitbreiding van het aantal deelnemende klassen.

De organisatie van het evenement kent eveneens zijn uitdagingen. Door de vergrijzing in sommige comités wordt het lastiger uit de samenwerkende verenigingen een volledig wedstrijdcomité samen te stellen. Kaagleden met belangstelling voor wedstrijdorganisatie worden nadrukkelijk uitgenodigd om deze unieke traditie in stand te houden en in komende jaren, al dan niet per boot, naar Scharendijke af te reizen.

Scharendijke

Alhoewel dit verslag niet bedoeld is om reclame te maken zou ik toch diegenen die dit nog nooit gedaan hebben willen aanraden om de Grevelingen, het grootste zoutwartermeer van Europa, eens aan te doen en daarbij de jachthaven van onze zustervereniging WV Scharendijke zeker niet over te slaan.

Herman van der Steen

naar boven
agenda
02-04-2017
4e Voorjaarstraining RS Feva
09-04-2017
5e Voorjaarstraining RS Feva
09-04-2017
3e Voorjaarstraining Optimist
13-04-2017
Algemene Ledenvergadering
15-04-2017
Internationaal Paasevenement
22-04-2017
Havendag