Wedstrijdzeilen in de Laser

Als je de Optimist ontgroeid bent en al wel kunt zeilen kan je instappen in de Laser. Zeilervaring in een zwaardboot is echt benodigd om in een Laser te stappen. De Laser is wereldwijd één van de meest voorkomende boten en is sinds 2008 Olympisch. Afhankelijk van je zeilervaring zul je ingedeeld worden in een groep. Over het algemeen is er een groep die voornamelijk bezig is met de boothandeling maar al wel de combi’s meezeilt en een groep die al wat meer ervaren is en ook de evenementen op open water meezeilt.

 

De groep lasers van TEAM KAAG-ZOP zeilt met de Laser 4.7 en de Laser Radiaal, dezelfde romp met een andere ondermast en een ander maat zeil. Het voordeel is dus dat als je wat groter en zwaarder wordt, je gewoon kunt doorgroeien en niet naar een hele nieuwe boot hoeft over te stappen. Er is ook nog een standaard zeil, dit wordt gebruikt voor de gewichtsklasse 70 tot 95 kilo, je kunt dus nog even doorgroeien.

 

Het eerste jaar is het mogelijk om tegen een gereduceerd tarief een laser van de vereniging te gebruiken, om te kijken of de boot wat voor jou is. Er is maar een beperkt aantal boten beschikbaar, dit gaat op volgorde van aanvragen. Vanaf het tweede jaar is de kans dat er een boot beschikbaar is klein, de kosten voor het gebruik van de boot zijn dan wel meer op de kostprijs gericht. Een eigen Laser aanschaffen is dus wel gebruikelijk, omdat er zoveel Lasers zijn wereldwijd is er ook een vrij redelijke tweedehands markt.

 

image00007