Eredivisiezeilen ronde 1 in Almere

Eredivisiezeilen ronde 1 in Almere

Nieuw team

Het Kaagteam dat deelneemt aan de eredivisie zeilen bestaat dit jaar uit twee kernteams, een team met een ervaren bezetting en een team met vooral jeugdig talent aangevuld met een veteraan.

Het was aan dit laatste team, bestaande uit Guus Bijlard, Laurien Waller, Maarten Edauw en Huub de Haer om in Almere acte de presence te geven.

Moeizaam begin

Hoewel er meer dan genoeg talent en wedstrijdervaring in de boot zat kende het Kaagteam een moeizame start. Een optelsom van onervarenheid als team, het schip, en het spel leidde er toe dat er nog teveel energie ging zitten in de handeling en er te weinig focus was op het wedstrijdzeilen. De wedstrijden bestaan uit korte banen van twee keer up-down die door de zes deelnemende boten binnen 15 minuten worden afgelegd. Het tempo ligt dus hoog en fouten kunnen amper hersteld worden. Tevens is er een jury op het water die direct ingrijpt bij overtredingen.

Het format waarin gezeild wordt vraagt een andere benadering dan in fleetracen waar je nog wel eens met een foutje kunt wegkomen of bewust een risico kunt nemen zonder dat die direct door andere deelnemers of een jury wordt bestraft als dat genomen risico verkeerd uitpakt. Het Kaagteam kwam nog te vaak in ongewenste situaties terecht waarvoor penalties werden gegeven en dat werkte soms demotiverend en stond een goede klassering in de weg.

Gelukkig was iedereen zich er bewust van dat de aanvangsproblemen de groei als team niet in de weg hoefden te staan. De boothandeling verbeterde zienderogen per wedstrijd en leidde regelmatig tot goede posities die echter weer teniet werden gedaan door met name door de jury bestrafte fouten, dan ga je dus van een 2e plek naar een 5e of 6e plek.

Dat het team potentie heeft bewezen we in de voorlaatste wedstrijd die verzeild werd onder omstandigheden met grote druk verschillen en windstoten. In een veld met topteams als Scheveningen, Sneek en Giesbeek een tweede plek wisten te behalen. Dat was een opsteker.

Met vertrouwen naar de Westeinder

De volgende ronde wordt op 30 juni verzeild op de Westeinderplassen bij Aalsmeer. Na de lesson’s learned van Almere gaan we ervan uit dat we daar garant kunnen staan voor een beter resultaat.

Namens Guus, Laurien en Maarten.

Huub de Haer

eredivisie-1e-ronde
eredivisie-120517
eredivisie-1e-ronde