Zowel Whalers als Gigs zijn zeewaardig

Met beide typen wordt dan ook op groter of zelfs groot water geroeid, niet alleen op de Kagerplassen, maar bijvoorbeeld ook het IJsselmeer en de Maas, de Noordzee en het IJ. Met beide typen boten kan vlot geroeid worden. Met een Whaler werd immers op walvissen gejaagd, en die wachtten de harpoen uiteraard niet af. Met een Gig moest de loods naar de zeilschepen op de rede van Cornwall gebracht worden. Wie het eerst kwam maalde het eerst, dus ook hier was snelheid belangrijk.
Toch verschilt het roeien in een Whaler en in een Gig onderling nogal. De Gig is qua rompvorm en riemen gebouwd voor topsnelheid en bij het gigroeien komt het in de eerste plaats aan op sprinten. De ontsnappende walvis moest echter langdurig achtervolgd worden en roeien in een Whaler heeft dan ook het karakter van een duursport. Wedstrijden in een Gig beslaan zo’n drie à vier kilometer, wedstrijden in een Whaler zo’n vijftien à twintig kilometer.
De vereniging heeft bewust gekozen voor twee typen historische roeisloepen. De Kromhout Whaler en de Pilot Gig. De vereniging heeft drie kromhout Whalers ('Kaag 1', 'Voorbijganger' en 'Caatje van Warmond') en vier Pilot Gigs ('Neptunus', 'Sirene', 'Double Dutch' en 'Nerissa').

 
vloot-2

De Kromhout Whaler

is een achtmans roeisloep van het type "whale-boat" Een Whaler onderscheidt zich van de meeste andere sloepen door een slanke rompvorm en een scherpe achtersteven. De boten gebruikte men bij de walvisvangst. De Whaler of walvissloep, is een slanke sloep die van voren en van achteren spits toeloopt. Dankzij haar vormgeving is het een snelle wendbare en zeewaardige sloep met een groot drijfvermogen. Overal ter wereld is eeuwenlang op walvissen gejaagd. Met grote zeilschepen voer men tot in de 19e eeuw om de Noord om de waardevolle dieren te vangen. Vanaf het zeilschip werd zeilend en roeiend de walvis benaderd en geharpoeneerd.
De Kromhout Whalers worden nieuw gebouwd bij de historische Kromhoutwerf te Amsterdam naar een oorspronkelijk ontwerp uit 1882 van de Hoofdingenieur Der Marine te Hellevoetsluis. Bij de Marine werd deze sloep onder andere uitgevoerd als reddingsboot voor ramschip "De Buffel". De afmetingen van de sloep zijn 8,60 x 1,78 x 0,60 meter. De sloep wordt nu vervaardigd uit 10 mm A-kwaliteit occumé hechthout en afgewerkt met een epoxy-systeem. De Kromhout Whaler weegt ongeveer 500 kg.
De eerste Kromhout Whaler werd in 1991 gebouwd en heeft zich in meerdere opzichten bewezen; met name op het terrein van (roei)snelheid en zeewaardigheid beschikt de sloep over uitstekende eigenschappen. Elk jaar verlaten één of meer nieuwe sloepen de werf, zodat er inmiddels bijna dertig van deze sloepen rond varen.

 
vloot-3

De Pilot Gig

is van oorsprong een zesmans roeisloep uit de uiterste zuidwesthoek van Groot-Brittannië. Cornwall en de Scilly-eilanden staan bekend om de ruige kuststrook. In de tijd dat de wind voor de voortstuwing zorgde, en de navigatie minder nauwkeurig was, was het belangrijk om een goede loods aan boord te hebben die goed op de hoogte was van de lokale situatie.
De Scilly-eilanden, gelegen ten zuid westen van het vaste land van Engeland, bleken al snel een goede uitvalsbasis te zijn van waaruit de loodsen aan boord werden gebracht om de schepen te begeleiden op hun route door het kanaal. De regel was in die tijd dat de eerste loods die zich bij een schip meldde de klus kreeg. Het was dus zaak om op een veilige en vooral snelle manier van de eilanden naar de te passerende schepen te komen. De Pilot Gig is ontwikkeld om aan deze vraag te voldoen. Zes roeiers en een stuurman brachten de loods naar het schip. De loods betaalde de gig crew voor deze dienst.
Een Gig is een houten sloep die overnaads wordt gebouwd van Cornish Narrow Elm Leaf (iepenhout). Zonder hulpmiddelen, zoals impregneren, blijft deze houtsoort goed zolang hij geregeld in contact komt met zout water. De bevestigingen in de romp worden gemaakt met koperen nagels. In een gig zitten ruim 3500 nagels die allemaal met de hand in het hout worden geslagen.
Een Gig is 9,75 m. lang en 1,45 m. breed. Het gewicht is leeg rond de 350 kilo.

 
1 2

Coastal roeien

De Kaag is een van de mooiste plassen van Nederland waar roeien populair is. Vanuit haven Oost met een team de Kagerplassen of de stad Leiden ontdekken, is magisch en kan bij onze vereniging bijna het hele jaar door in houten sloepen, de Kromhout Whalers, in de traditionele Cornish pilot gigs en sinds 2023 ook in een Coastal Roeiboot. We hebben wedstrijd- en toerteams, die er graag samen op uittrekken nationaal, internationaal en op zee. Sinds 2017 is er veel belangstelling voor het Coastal Roeien in Nederland. Skullen, het Olympische rolbankroeien, kan met de Coastal boot ook in open water. Het is de snelst groeiende roeidiscipline in Nederland. De Kaag is de perfecte plas om deze techniek, golven, wind en vaarregels onder de knie te krijgen en waar je bijna het hele jaar door kunt trainen. 

 
vloot-4

Neptunus

vloot-5

Sirene

vloot-6

Double Dutch

vloot-7

Nerissa

vloot-8

Kaag I

vloot-9

Voorbijganger

vloot-10

Caatje van Warmond