In memoriam


In memoriam

Geplaatst op 17-10-2017  -  Categorie: Laatste Nieuws

Cor Alkemade 1935 - 2017

Kaagzeiler in vlees en bloed

Kaagzeiler Cornelis Petrus Paulus Alkemade is overleden, 82 jaar. Heel lang geleden beginnen zijn ouders met een woonboot aan de Zijpe. Als een watergezin met waterkinderen, Cor, Gé en Greet die opgroeien met de Kaag. Door de week is er het drukke slagersbedrijf aan de Haarlemmerstraat, alle vrije dagen zijn voor de Kaag. Cor zet dit leven later voort, eerst met een caravan bij Van Schie en later met een eigen woonboot, zijn vrouw en drie kinderen Anita, Edwin en Gritta.

Cor Alkemade valt voor de Zestienkwadraat en hij verschijnt in 1969 met de 3841 aan de startlijn van de Kaagweek. Samen met een vast clubje van Gerard de Vries, Siem en Hans Klopper, Siebe en Marijke van der Zee, Chris Slager, Hans van der Kooi, Leo Willemstein en Jan van Staveren die ook slager is. Allemaal worden het sterke zeilers en Cor is uitgesproken fanatiek.Veel zeilers hebben dat aan den lijve kunnen ondervinden.

Bij licht weer is Cor met zijn gloednieuwe Veelenturf 4263 de concurrentie vaak de baas. Met één van zijn kinderen aan boord als bemanning tuurt hij als een arend (de Aquila is naam van al zijn schepen) de plas af voor vlaagjes en rimpels om toe te slaan en een rak te pakken op de rest. Enthousiast en behulpzaam is hij altijd bij de instructie en oefenwedstrijden op zondag met Kaag 16 x16, de club van Zestienkwadraters.

Als slager zorgt Cor voor de beste worst en erwtensoep van Leiden. Na zijn vijfenzestigste is hij bijna dagelijks te vinden op de Kaag. Veel Kaagzeilers genieten van de gastvrijheid van Cor en Loekie tussen de wedstrijden door. Dat gaan we zeker missen.

Afgelopen donderdag 12 oktober heeft de familie Cor voor de laatste keer rondgevaren op zijn geliefde Kaag, geëscorteerd door twee Zestienkwadraten die Cor een laatste groet brachten.

We wensen Loekie en familie veel sterkte toe met het gemis van deze markante Kaagzeiler. Met alle mooie herinneringen zal Cor heel lang aanwezig blijven.

Ed Bok