Kennismaking met de (Kaag)Draak 'De Oranje' tijdens Kaagweek


Kennismaking met de (Kaag)Draak 'De Oranje' tijdens Kaagweek

Geplaatst op 07-07-2017  -  Categorie: Algemeen

Kennismaking met een bijzondere (Kaag)Draak voor wedstrijdzeilers.

In 1936 was het Kaaglid Van Benthem van der Berg die trots met de eerste Nederlandse Draak, de H1, en de verenigingswimpel in top op het Sweiland rondzeilde. De Drakenklasse is daarna tot verder bloei gekomen bij de Vereniging, op de Westeinder de Braassemermeer en bij de KNZ&RV in Muiden. In 1954 werd door een Syndicaat van leden van de KNZ&RV en ‘De Kaag’ een nieuwe wedstrijddraak aangeschaft, de H 160 ‘De Oranje’.

Met 2x Nederlands kampioen, een tweede prijs in de Kieler Woche 1956 en deelname aan vele Kaagweken met Draakzeiler Ir. Cees Hofkes, is deze Draak verder als toerschip gebruikt totdat de tand des tijds zijn tol eiste.

In de afgelopen twee jaar is ‘De Oranje’ door ‘Vrienden van de Draak De Oranje’ geheel gerestaureerd en in een modern jasje gestoken qua trim. Het is nu een schitterend stijf schip van Tabasco Mahonie, compleet in de epoxy gezet.

De Oranje wordt op zaterdag 15 juli na de wedstrijden feestelijk onthaald bij de Kaagsociëteit door alle aanwezige Draakzeilers en Draakliefhebbers. Belangstellende Kaagleden zullen dan ook worden geïnformeerd hoe zij met deze Draak zeilend kennis kunnen maken in de periode dat de boot bij de Vereniging op bezoek is tot medio augustus a.s.