Pieter Heerema Nederlands Kampioen Draken


Pieter Heerema Nederlands Kampioen Draken

Geplaatst op 12-09-2017  -  Categorie: Algemeen

Kaag-Erelid Pieter Heerema Nederlands kampioen 2017 in de Internationale Drakenklasse

In een sterk bezet internationaal veld van 37 Draken heeft Pieter Heerema met zijn team Lars Hendriksen en Claus Olesen op 10 september het Open Nederlands Kampioenschap Internationale Drakenklasse gewonnen.

Het ONK 2017 werd van 7 tot 10 september gehouden op het Markermeer vanuit de KNZ&RV te Muiden. De ruim 100 zeilers hadden te maken met alle soorten wind en vlagen tot  30 knopen tijdens stevige buien. De Draakzeilers bewezen hierbij tijdens zeven races dat een Draak is gebouwd voor groot, ruw water en stevige wind.

Een paar weken na zijn wereldomzeiling tijdens de Vendée Globe 2016/2017 stapte Pieter Heerema weer in zijn Draak voor internationale wedstrijden in Portugal. Zijn ervaring als wedstrijdzeiler in de Draak sinds 1991 en zijn

dagen op zee tijdens de Vendée Globe hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit kampioenschap. Zoals hij zei: "Je vaart echt een stuk beter in een Draak wanneer je ook veel mijlen op zee hebt gemaakt". Hij voegde daar aan toe dat zijn tacticus Lars Hendriksen een aantal superieure keuzes had gemaakt die aan de basis lagen van de kampioenstitel 2017.

Oud-Nederlandskampioen 2016, de Brit Quentin Strauss met zijn team Nigel Young en (heersend Europees kampioen 2017) de Portugees Pedro Andrade met GBR 803 werd tweede.

Het sterke Nederlandse team NED 422 van Aalsmeerder Jan Bakker en zijn zonen Olivier en Dominic, zeilde na twee overwinningen naar de derde plaats op het podium.

De fameuze NED 247 van Draaklegende Fred Imhoff keerde in 2017 terug in het wedstrijdveld. De ervaren bemanning Martin Payne, Hay Winters en Richard van Reij bewees dat deze Draak uit 1995 nog steeds uitstekend vaart. Zij werden vierde. 

De Internationale Drakenklasse was van 1948 tot 1972 een Olympische open kielbootklasse. Deze technische maar ook elegante boot is in Nederlands nog steeds een dynamische wedstrijdklasse met vlootkernen in Muiden, Akersloot en Aalsmeer.  Ook komt de klasse weer meer in beeld op De Kaag. In totaal zeilen er zo'n 120 Draken in Nederland, waarvan er 60 gemeten wedstrijdjachten zijn.

Nieuwe Draken worden nog steeds gebouwd bij Petticrows in Burnham-on Crouch (UK) en bij Joop Doomernik Jachtbouw in Zaltbommel.

VOOR MEER INFORMATIE:

www.dragonclass.nl

 

Philip de Koning

National Secretary Dutch Dragon Class

0031 654 600 099

ofni.[antispam].@dragonclass.nl