Rond & plat op de Kaag

In het weekeinde van 9 en 10 september 2017 was het de beurt aan waar het zeilen in Nederland allemaal mee is begonnen: wedstrijden voor ronde en platbodems scheepjes en schepen. Drie tjalken hadden zich ingeschreven, twee zeeschouwen, twee lemsteraken, en maar liefst zeven tjotters en Friese jachten. En ten slotte de majestueuze boeier Ludana.

Www.windfinder.com had de deelnemers prachtig zeilweer beloofd, en de voorspellingen bleken zowaar uit te komen. Terwijl de Kaag tot vrijdagavond nog door hoosbuien werd geplaagd en ook de zaterdagochtend nog wel enige nervositeit bij het wedstrijdcomité veroorzaakte, trok de buiïgheid tegen de eerste start om 12.00 uur volledig weg, ontwikkelde zich een mooi windje van 3 Bft. met vlagen van 4 Bft., en kwam zelfs het zonnetje door. Ook dit jaar werd er weer voordewinds gestart, voor de starttoren. Dat is voor veel wedstrijdzeilers een ietwat vervreemdende ervaring, maar eigenlijk blijkt iedereen dit toch wel leuk en uitdagend te vinden.

Schrijver dezes wist zich gesterkt door de aanwezigheid van een puike bemanning, t.w. uw penningmeester Marcel de Jong en Kaaglid Huib Boelhouwer. Marcel en Huib zeilen beide schepen met circa 2 meter diepgang, en kennen dus alle ondieptes van de Kagerplassen. Met de tjotter Pallieter (diepgang 0,45 m) werden dan ook qua vastlopen geen problemen voorzien. Huib heeft in zijn vroege jeugd bovendien al veel met de tjotters van de huidige tjottervloot (www.tjottervloot.nl) gezeild, dus stiekem werd toch wel op mooie resultaten gehoopt. De bemanning moest evenwel vaststellen, dat de Pallieter nog wel enkele geheimen inzake de mast- en zeiltrim kent, dus wij hebben vooral het gehele veld van achteren goed kunnen bestuderen. Op de site www.kwvdekaag.nl staan enkele foto’s van ons fraaie erfgoed, afgebeeld tegen buitengewone Hollandse luchten, en daarop is te zien dat achteraan varen geen straf was. Eén van de twee zaterdagwedstrijden moest afgeblazen worden, omdat er iets verkeerd ging met het inkorten van de baan. Dat leidde voorin het veld van tjotters en Friese jachten  – waarin de potentiële winnaars dicht bij elkaar zeilden – aanvankelijk tot enige verhoogde adrenalinegehaltes, maar al snel kon de vrede tussen deelnemers en comité weer worden gesloten. Rob Cornelisse moest met serieuze panne helaas opgeven: zijn zeilwerk begaf het halverwege de race.

De zondag werd er om tien uur gestart met een ietsje straffere wind. Ongereefd zeilen kon, maar diende op de kleinere (op de voordewindse rakken) schepen wel met veel hoos- en pompwerk gepaard te gaan. Zondagmiddag zette de wind flink door, en er werd even flink gereefd. Een enkeling besloot dat het welletjes was, maar gelukkig kon iedereen zonder schade finishen. Al met al een fantastische zeildag, met mooie wedstrijden. Op een van de tjalken kwam een bemanningslid vervelend ten val, maar ook dat liep gelukkig goed af.

Qua catering kwamen de zeilers eveneens aan hun trekken. Manoevrerend tussen de bruiloftsgasten – die al dat moois op het water zeer op prijs stelden – werden zij in de ledenzaal weer op kostelijke maaltijden met voldoende koolhydraten onthaald. Het strijkje van de familie Weidner ontbrak helaas, maar dat komt in 2018 stellig weer goed.

De prijsuitreiking werd efficiënt geleid door Herman van der Steen, wedstrijdleider van dit evenement. Het comité had voor mooie wedstrijden en mooie prijzen gezorgd en het werd dan ook na afloop geprezen en bedankt door Dirk Slijper, ervaringsdeskundige bij uitstek. 

Ten slotte: wie dit allemaal van nabij wil meemaken zonder enorme verplichtingen aan te gaan kan volgend jaar op de Kaag komen kijken, maar kan ook crowdfunder of crowdzeiler worden van de boeier Ludana. De Ludana is ondergebracht in een stichting die wordt bestuurd door bekwame zeilers en bestuurders. Iedereen die wat wil doen en/of wat wil bijdragen is welkom. Zie: www.boeier.org.

Meine Dijkstra

Bekijk hier alle foto's die gemaakt zijn tijdens Rond en Plat door Vincent de Jong

rp17