Blauwe Vlag 2021 voor KWV De Kaag

Geplaatst op 07-05-2021  -  Categorie: Algemeen

Blauwe Vlag 2021 voor Koninklijke Watersportvereniging “De Kaag”

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend, 127 jachthavens en 56 stranden. KWV De Kaag mag dit jaar het Blauwe Vlag keurmerk voeren.

6Door op de foto te klikken gaat u naar het filmpje van de uitreiking


Seizoen geopend
In verband met de huidige Covid-19 maatregelen kon het jaarlijkse uitreikingsmoment wederom niet doorgaan. Wel werd om 11.30 uur het Blauwe Vlag seizoen geopend met het hijsen van de vlag op de Hanzehaven in Elburg. De Gedeputeerde P. van ’t Hoog van de provincie Gelderland hees samen met wethouder H. Wessel en nationaal juryvoorzitter Blauwe Vlag Patrick Poelmann formeel de Blauwe Vlag 2021 om het seizoen te openen. Op KWV De Kaag werd de handeling verricht door bestuurslid Rob Brinkel, die de vlag op de Kaagsociëteit mocht hijsen.

Veilige en schone jachthavens en stranden
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of KWV De Kaag aan de vereisten voldoet.

KWV De Kaag ontving de Blauwe Vlag voor de eerste keer.. “Het is een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze jachthaven een Blauwe Vlag certificering waard vindt”, zegt Rob Brinkel, Bestuurslid Jachthavens van KWV De Kaag. “We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen op de haven weet wat we er voor moeten doen”.

Blauwe Vlag
Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten
bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Internationale Jury
De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de criteria worden toegepast.

COVID-19
De jurering van Blauwe Vlag vindt plaats op basis van ervaringen van inspecties die uitgevoerd zijn in het vorige seizoen. Uiteraard dient de jachthaven ook in 2021 aan deze eisen te voldoen. In het kader van COVID-19 heeft de internationale jury bepaald dat de jachthaven de voorgeschreven verordeningen en regels van de veiligheidsregio Midden Holland strikt worden toepast. KWV De Kaag heeft zorgvuldig de regels toegepast op de haven en de voorzieningen om een zo veilig mogelijke recreatievoorziening aan te bieden.

Leden kunnen de 'blauwe vlag' wimpel gratis ophalen op het secretariaat na invullen van een 'blauwe vlag' verklaring.

7
6
4 2
 
3 25