Controleer uw GPS na 7 april

Geplaatst op 09-04-2019  -  Categorie: Algemeen

Het Agentschap Telecom waarschuwt gebruikers van GPS apparatuur voor de 'GPS omwenteling' die in de nacht van 6 op 7 april heeft plaatsgevonden. Een omwenteling vindt één keer in de 19,7 jaar plaats. Voor het laatst in 1999. De omwenteling houdt in dat de weekteller, die in het GPS-signaal wordt uitgezonden, weer bij nul begint. De weekteller is een binair getal van 10 bit, wat betekent dat de teller maximaal 1024 weken (19,7 jaar) kan tellen.


De meeste navigatiesystemen zijn voorbereid op de GPS omwenteling. Agentschap Telecom waarschuwt gebruikers van onder andere oudere GPS apparatuur om na 7 april te controleren of de GPS ontvanger nog correct functioneert alvorens op de gegevens te vertrouwen. Als gevolg van de GPS omwenteling kunnen GPS ontvangers die hier niet op zijn voorbereid de verkeerde locatie weergeven. Lees meer op de website

De meeste GPS apparatuur en ook de GPS chip in uw smartphone is hier als het goed is op voorbereid. Bedenk echter wel dat er niet zo veel makers zijn van GPS chips (een complete GPS ontvanger in een chip) en dat er nog heel erg veel GPS'en op de markt zijn die werken met een relatief oude chip. Die 'oudere' chips kunnen dus heel goed ook in uw nieuwe GPS zitten. Dat is geen enkel probleem want die chips zijn gewoon goed en kunnen in principe nog een eeuwigheid mee. De GPS voor vertrek even controleren is natuurlijk een voorbeeld van goed zeemanschap.