100ste Kaagweek ongekend succes!

Geplaatst op 22-07-2022  -  Categorie: Algemeen

De ‘natte’ Kaagweek is traditiegetrouw een week waarin wedstrijden worden gezeild op De Kagerplassen. De Kaagweek is de oudste zeilweek van Nederland. De Kaagweek staat niet alleen bekend om de zeilwedstrijden, maar ook om de gezellige avonden in de feesttent. Dit jaar was het feest extra groot, want na twee jaar uitstel vanwege corona werd de 100ste editie van de Kaagweek uitbundig gevierd.

Speciaal voor de gelegenheid bracht het winnende schip van de eerste Kaagweek een bezoek aan de Kaag. Dit klassieke zeilschip, de Boekanier genaamd was te bezichtigen aan de hoofdsteiger van de Kaagsociëteit.

Mevrouw Carla Breuer, burgemeester van Teylingen opende de Kaagweek op dinsdag 12 juli door op de knop van een toeter te drukken. Deze toeter is voor de zeilers een bekend geluid als start van elke wedstrijd. Een passend ‘startschot’ dus van de feestelijke zeilweek.

Dagelijks werden de zogenoemde fleetraces gevaren door verschillende zeilklasses. Van Optimistjes tot Regenbogen en van Draken tot Marieholms. In totaal voeren dagelijks 180 boten met 400 deelnemers over De Kagerplassen. Dat was een geweldig spektakel om te zien, maar voor sommige nietsvermoedende watertoeristen een uitdaging om tussendoor te laveren.

Onder de naam ‘KaagSwim’ konden zeilers en andere waterliefhebbers zich inschrijven als deelnemer aan het open-water-zwemfestijn dat op vrijdagmiddag 16 juli plaatsvond voor de starttoren bij de Kaagsociëteit. De KaagSwim had een maatschappelijk doel, namelijk door middel van sponsoring zoveel mogelijk geld ophalen voor de Maarten van der Weijden Foundation.

Vlak voor de start werd nog even een live videoverbinding gemaakt met Maarten van der Weijden die op dat moment zelf aan het zwemmen was op een andere locatie in het land. Maarten sprak de zwemmers bemoedigend toe waarna de deelnemers, voorzien van een oranje zwemboei, en sommigen met een bommetje te water gingen. Er is door de zwemmers een bedrag van maar liefst €35.500,- opgehaald.

Op vrijdag en zaterdag werden de traditionele Holland-Friesland wedstrijden gezeild. Op vrijdag werd vanaf het voormalig Provincieschip het startschot gegeven door Commissaris van de Koning, Jaap Smit. Tijdens deze teamwedstrijden strijden 5 Regenbogen van het Holland team tegen 5 Regenbogen van het Friesland team. Na 2 dagen ging de winst naar de Hollanders, maar tijdens de Sneekweek zullen de Friezen proberen hun revanche te nemen.

Op zondag 17 juli werd de Kaagweek afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. “Mede door het geweldige enthousiasme van alle deelnemers en hun aanhang, het geweldige weer (met wind), en het enorme bedrag dat is opgehaald voor de Maarten van der Weijden Foundation kunnen we stellen dat deze 100ste editie van de Kaagweek een jubileum was met een gouden randje.” Zegt Max Blom, voorzitter van KWV De Kaag. 

Voor foto’s gemaakt door Wim Haze: https://we.tl/t-WvT8TLZaQv

Bekijk de actie van KWV De Kaag (De KaagSwim) op website van de Maarten van der Weijden Foundation: https://www.mvdwfoundation.nl/evenement/kaagswim-2022

Kijk voor het programma op: www.kaagswim.nl

KaagSwim is onderdeel van de 100ste Kaagweek: www.kaagweek.nl

Kaagweek in de media:

https://sleutelstad.nl/2022/07/14/kaagweek-viert-100-jarig-bestaan-met-historisch-tintje/

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4603066/frans-kan-niet-zonder-de-kaagweek-hier-wordt-de-strijd-met-friesland-beslecht

https://www.deteyding.nl/opening-100ste-kaagweek-burgemeester-in-roeisloep/

https://www.oegstgeestercourant.nl/nieuws/activiteiten/77498/jubileum-voor-natte-kaagweek

https://bollenstreek.nl/uitagenda/kaagweek-2019/

https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4068432/nieuws/zilvervloot_van_gouden_kaagweek.html

https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-4068665/nieuws/eeuwviering_kaagweek_wordt_prachtig_spektakel.html?page=0

https://www.studiokaagenbraassem.nl/nieuws/zeilevenement-de-kaagweek-viert-honderdste-verjaardag

https://www.allesinkaagenbraassem.nl/nieuws/eeuwviering-kaagweek-wordt-prachtig-spektakel.html

https://www.visitduinenbollenstreek.nl/nl/agenda/735201586/de-zilvervloot-van-de-gouden-kaagweek

https://www.deteyding.nl/opening-expositie-als-start-100ste-natte-kaagweek/

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4603066/hagenaar-frans-kan-niet-zonder-de-kaagweek-hier-wordt-de-strijd-met-friesland-beslecht

opening-expo-prijzen-100-ste-kaagweek-carla-breuer-en-max-blom-voorzitter-rmk

kaagweek-2022-vrijdag-fotos-wim-haze-8971

kaagweek-2022-woensdag-fotos-wim-haze-7667

kaagweek-2022-vrijdag-fotos-wim-haze-8820

kaagweek-2022-vrijdag-fotos-wim-haze-0049