KWV De Kaag werkt aan de toekomst

Geplaatst op 24-03-2023  -  Categorie: Algemeen

Laagdrempelig wedstrijdzeilen en enthousiaste jeugd
KWV De Kaag werkt aan de toekomst

Na een succesvolle bijeenkomst vorig jaar maart kwamen op dinsdag 21 maart opnieuw een tiental klassenvertegenwoordigers van zeilklassen samen om op verzoek van Huub de Haer en Max Blom om terug te blikken op het afgelopen seizoen en vooral vooruit te kijken naar het nieuwe zeilseizoen met als doel om van elkaar te horen wat er leeft, wat de ontwikkelingen zijn binnen de zeilklassen en de sport en hoe het bestuur daarop in kan spelen.

Door de meeste klassen wordt ervaren dat er steeds minder bereidheid is veel te reizen voor wedstrijden en dat lokaal varen weer in zwang is. Ook wil men laagdrempeliger kunnen zeilen (minder tijdbeslag, informeler en gecombineerd met gezelligheid). Zie de avondwedstrijden die toenemen in populariteit.

Afgelopen jaar is een aanzet gegeven met “zeilen on demand” een formule waarbij klassen op eigen gelegenheid onderlinge wedstrijdjes varen en daarbij gebruik maken van boeien en een boot van de vereniging. Met name de Finnen, de 12 voetsjollen en de Valken hebben hier op wedstrijdloze dagen veelvuldig gebruik van gemaakt. Met deze formule wordt mooi ingespeeld op de behoefte aan laagdrempelig zeilen. Het is prima te combineren met een druk weekendprogramma.

Een andere uitkomst van deze bijeenkomst is dat de klassen zich ervan bewust zijn dat er behoefte is aan uitbreiding van vrijwilligers en wedstrijdleiders voor de zeilwedstrijden. Het voornemen is dat we vanuit de klassen poultjes van vrijwilligers gaan vormen die we gaan opleiden om wedstijden te kunnen gaan leiden.

Onverlet is nog steeds de behoefte aan wedstrijdregelkennis en invulling van praktische zaken zoals communicatiemiddelen en bijvoorbeeld trolleys voor bezoekende jollen. Ideeën waar we gezamenlijk uitvoering aan geven.

Ook de jeugd was vertegenwoordigd deze avond en uit die hoek veel mooie berichten over goedlopende inschrijvingen voor de cursussen, een mobiele zeilschool in Den Haag (bijna uitverkocht), enthousiaste kinderen die in Ynglings en een SB20 hebben gevaren en een fanatieke wedstrijdgroep. Oftewel Team West Rocks!

Het was mooi dat enthousiasme over te kunnen brengen en verbinding te leggen met de andere klassen die immers voor de toekomst afhankelijk zijn van die jeugd.

Kortom het was een heel vruchtbare avond.

Met dank aan de vertegenwoordigers van de Jeugd, Yngling, Regenboog, Valken, Finnen, Pampus en 12 voetsjollen.

Huub de Haer - Bestuurslid zeilen