KaagRoeien

Roeien bij 'De Kaag' kan sinds 1998. Hoe is het ontstaan?

Een paar zeilers hadden op Hemelvaartsdag de HT-race gezien. Een roeirace die van Harlingen naar Terschelling gaat. Een dappere prestatie die met veel blaren en gezelligheid gepaard gaat. Nieuwsgierig geworden, besloten zij ook op de MPM, een andere zeer bekende roeirace, poolshoogte te gaan nemen. Van de saamhorigheid, snelheid en het feesten waren ze zo onder de indruk dat de woensdagavondzeilers aan de voorzitter vroegen of de vereniging een roeiboot kon aanschaffen. Dit werd akkoord bevonden door de leden op de ALV in november 1997.

Op Koninginnedag 1998, tijdens de traditionele oranjeborrel, werd de 'Kaag 1' gedoopt. In 4 weken tijd waren er al 5 teams met elk 11 leden die zich gelijk op het wedstrijdroeien stortten. Het Kaagwater bleek uitstekend trainingswater en al in het eerste jaar behaalden de dames overwinningen.
Naast een Kromhout Whaler werd ook direct gekeken naar de Cornish Pilot Gig. Nederlandse roeipioniers uit de omgeving waren in het bezit van een Pilot Gig, gekocht op de Scilly Islands in Engeland. Hun ambitie was wereldkampioen worden. Ze hadden nog geen club, roeiden overwegend in Katwijk of bij ruig weer op de Kaag. Zij klopten zelf aan bij het bestuur van 'De Kaag'.
Het bestuur wilde graag in hun ambitie meegaan en besloot de ruimte te faciliteren. Het lukte deze eerste generatie gigroeiers om de top te halen. Pilot Gig Rowing is een aloude Engelse sport. Het damesteam werd in Engeland in 1998 Wereldkampioen en de heren werden 3de. De pioniersboot -  'Kaag 1' - en onze wereldkampioen Neptunus hebben vele prijzen voor 'De Kaag' binnengesleept. De 'Voorbijganger' werd in 1998 geschonken door de firma Voorbij, die tijdens de Kaagweek waanzinnig veel respect had gekregen voor de enthousiaste roeimeiden. De ondernemers van Warmond volgden kort daarna met de 'Caatje van Warmond'. De polyester pilot gig 'Sirene' werd in 2006 aangeschaft, in 2011 volgde de 'Double Dutch' en in 2017 werd de nieuwste polyester aanwinst 'Nerissa' verwelkomd. 'De Kaag' is hiermee niet alleen een zeil- en motorbootvereniging, ook een grote roeivereniging.

neptunus

De roeiers en vloot op dit moment

Inmiddels telt 'De Kaag' ongeveer 200 roeiers en bestaat onze roeivloot uit 3 Kromhout Whalers en 4 Pilot Gigs.
De Whalers roeien onder het reglement van de Nederlandse Federatie Sloeproeien (www.federatiesloeproeien.nl), een enthousiaste club, die ongeveer 230 roeisloepen in haar register heeft staan van zeer divers pluimage met een fanatiek Nederlands Kampioenschap.
De Pilot Gigs zijn een eenheidsklasse in Nederland en roeien onder het regelement van de Dutch Pilot Gig Association (www.dpga.nl), waarvan maar liefst 9 verenigingen lid zijn. Ook hier voeren de teams een onderlinge strijd om de NK-titel.
Er worden niet alleen wedstrijden geroeid. Verschillende teams – van jong tot oud - kiezen voor recreatief roeien. Dat kan op de Kagerplassen, waar aantrekkelijke tochten en tochtjes gemaakt kunnen worden. Ook buiten de omgeving van de Kagerplassen kunnen er toertochten georganiseerd worden, bijvoorbeeld in Friesland, de Biesbosch en Zeeland. Maar ook buitenlandse trips worden gemaakt, denk aan de Vogalonga te Venetië of The Great River Race te Londen.